Алжир обяви откриването на 1200 точки за продажба, за да улесни покупките за семейства, докато конфликтът в Украйна предизвика ръст на цените на суровините. В популярния квартал Баб ел-Уед в Алжир купувачите се тълпят пред тридесетте щанда, разположени на площада с лице към морето. Зехтин, сирена, бобови растения, подправки, фурми. Всички популярни продукти на алжирците на месеца Рамадан се предлагат там. Преди да направят поръчка, купувачите разглеждат цените. Тук всичко е на цени на производител, обяснява пред френския ежедневник Le monde млад продавач на мая и захар, основни съставки за приготвянето на десерти.

Президентът на Алжир забрани износа на хранителни стоки

Президентът на Алжир забрани износа на хранителни стоки

В списъка със забранените за износ стоки влизат захар, олио, паста, грис и пшенични деривати

Този пазар се появява преди няколко дни в алжирската столица. Целта е да се "запълни празнината по отношение на местните структури и да се осигури наличност на продукти и стабилност на цените", уточнява Хадж Тахар Буленуар, президент на Националната асоциация на търговците и занаятчиите (ANCA). Властите обявиха откриването на около 1200 магазина, за да улеснят пазаруването за семейства, които вече са под натиск заради ръста на цените. Защото към традиционната инфлация, наблюдавана по това време на годината, се добавя и покачване на потребителските цени от 9% през януари 2022 г. спрямо януари 2021 г., сочат данни на Националната статистическа служба (ONS). Тревожна ситуация, тъй като конфликтът в Украйна предизвика ръст на световните цени на суровините.

На пазара Баб ел-Уед "е по-евтино, отколкото в нормалните магазини", потвърждава Хасина, клиент. "Цените са по-ниски, отколкото другаде, но тъй като през последните месеци всичко се е увеличило, все още е скъпо", казва Фатма, жителка на квартала.