Андрес фог Расмусен, новият генерален секретар на НАТО, ще заеме поста на ръководител на Алианса на 1 август.

Това съобщават световните агенции, припомняйки, че бившият датски премиер бе избран по време на юбилейната среща на Северноатлантическия алианс в началото на април.

Той ще встъпи в длъжност веднага след като изтекат правомощията на холандеца Яп де хоп Схефер, който ръководи организацията в момента.

Избирането на Расмусен бе критично, тъй като Турция отказа да подкрепи неговата кандидатура. В последния момент обаче членовете на Алианса успяха да сключат сделка, в която Турция остави ясни и конкретни условия, за да не се възползва от налагането на вето.

Расмусен пое ангажимент да закрие кюрдското радио, излъчващо от територията на Дания, а също и да се обсъдят възможности за „морални компенсации" заради скандалните карикатури на пророка Мохамед.

Датският премиер отказа по време на скандала да изпълни условията на мюсюлманския свят и защити датските медии, които публикуваха карикатурите. Позовавайки се на принципа на свободата на словото, Расмусен отказа да се извини и да изземе изданията с обидните карикутари. Обвиненията на Анкара към него а да антимюсюлмански настроения.