Време е НАТО да вземе решение за разполагане на противоракетна отбрана над Европа. За това призова генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен.

По време на пресконференция в Брюксел по повод предстоящата в края на седмицата извънредна среща на министрите на външните работи и отбраната, Расмусен подчерта, че Европа наистина се нуждае от противоракетен щит.

Изправени сме пред реална, ясна заплаха. Повече от 30 страни в света притежават или са на път да придобият балистични ракети, някои от които вече са в състояние да достигнат Европа, каза генералният секретар на НАТО.

По думите му НАТО има капацитет, одобрена технология и въпреки бюджетните ограничения, това е защита, която може да си позволи. Това, което не можем да си позволим, е някой от нашите градове да стане жертва на ракетна атака", подчерта Расмусен.

Той добави, че в Алианса все още не са получили отговор от Москва, но според него решението на НАТО за противоракетен щит трябва да включва и покана за сътрудничество към Русия.

Решението предстои да бъде взето през ноември по време на срещата на върха в Лисабон.