Извършен е медицинският тест който удостоверява, че Ратко Младич може да бъде преместен в обикновена затворническа килия.


Сръбският генерал е подведен по стандартен затворнически режим, заявява висш чиновник от ООН следящ отблизо процедурата, цитиран от Стартрибюн.

Според изявлението, Младич е заключван всяка нощ в самостоятелна килия, оборудвана с компютър, но без интернет достъп, и със телевизор. През деня, килията му е отключена, позволявайки му да се смесва и общува с другите затворници в неговото крило. Там той има възможност да се занимава с готварство, да взима уроци по английски и компютри.

Малко след задържането на 69 годишния генерал, адвоката му от Белград и близките на Младич, заявиха, че по време на 16 годишното си укриване, той е получил два сериозни удара.
Холандският затвор в който се намира в момента Младич, е само на няколко километра от съда в който ще се гледа делото. Още на първото си появяване в съдебната зала, Младич заяви, че е „тежко болен човек", вследствие на което бяха извършени нужните медицински тестове които да дадат пълна картина на здравословното състояние на подсъдимия.

Наречен „Касапина на Балканите", Ратко Младич бе обвинен в геноцид и престъпления срещу човечеството, именно заради неговата роля в клането в Сребреница извършено от сръбските сили през 1995г. Младич е изправен пред възможността да получи доживотна присъда.
Въпреки това, много сърби продължават да гледат на генерала, като на защитник на нацията.