Върховният федерален съд на Бразилия постанови в петък, че президентът Жаир Болсонару трябва да бъде разпитан лично по делото за предполагаемата му политическа намеса във Федералната полиция, предаде Prensa Latina.

Искането на главния прокурор Аугусто Арас бе държавният глава да даде показания писмено.

По-висшият съдебен министър обясни, че тази възможност е осъществима само в случаите, когато президентите се явяват като свидетели или жертви, но в конкретния случай той е разследван.

Ексминистър свидетелства в съда срещу Болсонару

Ексминистър свидетелства в съда срещу Болсонару

За намеса в работата му, довела до оставка

Болсонару е изправен пред най-сериозната политическа криза, откакто встъпи в длъжност през януари 2019 година. 

Припомняме, че бившият министър на правосъдието и обществената сигурност на Бразилия Серхио Мору на 24 април хвърли оставката си.

Тогава той обяви, че се оттегля заради Болсонару, който си позволявал политически намеси в разследвания, свързани със синовете му.

Според Мору бразилският президент е уволнил полицейският шеф, за да предотврати разследването на наказателни дела, свързани със синовете му.

Мору придоби национална и международна репутация, като ръководи между март 2014 г. и ноември 2018 г. съдебния процес в първа инстанция за престъпленията, установени в антикорупционната операция "Лава Жато".