Напрежение между върховния лидер на Иран и държавния глава след парламентарните избори през миналия месец, пише "Гардиън".

Рохани печели президентските избори в Иран

Рохани печели президентските избори в Иран

С голяма преднина...

78-годишният аятолах Али Хаменеи увеличи критиките си срещу президента реформатор Хасан Рохани, включително го унижи на среща на висшето ръководство на държавата.

Преди изборите, спечелени от Рохани, се разпространяваше информация, че Хаменеи е подкрепял кандидатурата на Ибрахим Раиси.

Тази седмица Рохани отвърна, заявявайки, че политическата легитимност на религиозен лидер се определя от "волята и поканата на народа". Поддръжници на Хаменеи, чиято позиция на върховен лидер е пожизнена, възприеха изказването на иранския президент с презрение.

Снимка 300442

Източник: архив ЕПА

Духовници, които симпатизират на Хаменеи, твърдят, че легитимността на религиозния водач е божествена.

"Господин президентът говори дълго време за икономиката и просперитета на страната, той заяви, че "това трябва да бъде направено", "онова трябва да бъде направено". Но към кого се обръща той, когато споменава "трябва да бъде направено", попита Хаменеи преди да отговори: "Към себе си".

Видео, разпространено в интернет, от този момент показва присъстващите да се спукват от смях, докато Рохани се усмихва некомфортно.

Хаменеи продължи: "През 1980-1981 г. тогавашният президент поляризира обществото в два лагера, раздели страната на съперници и поддръжници. Това не трябва да се повтаря".

Върховният лидер има предвид първия президент след Ислямската революция през 1979 г. Аболхасан Банисадр, който беше свален с импийчмънт и по-късно изгонен, след като влезе в противоречие с духовенството. Поддръжници на Рохани възприемат коментарите на Хаменеи като предупреждение, че може да го сполети същата съдба.

Али Ансари, директор на Института за ирански изследвания в Университета "Свети Андрю", изтъкна, че Хаменеи се опитва да попречи на възходящата популярност на Рохани след изборите.