Регистрацията на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V" в Аржентина е получена необичайно бързо, а чиновниците, от които е зависело решението, изглежда не са имали пълен достъп до документите за препарата, съобщават изданията "Медуза" и La Nacion.

Уточнява се, че договорът за доставките на ваксината е бил сключен между две частни компании под британска юрисдикция.

Изданието La Nacion цитира депутати от управляващата коалиция Frente de Todos, които признават, че аржентинската компания е закупила руската ваксина още преди да излязат резултатите от клиничните изследвания и да е налице пълният пакет от документи. По думите им, по този начин Аржентина е станала една от първите държави, които са одобрили препарата.

Разследване, проведено от La Nacion, е показало, че достъп до информацията за руската ваксина са имали само 7 чиновници, сред които министърът на здравеопазването Гинес Гонсалес Гарсия и шефът на Управлението за достъп до здравеопазване Карла Висоти. В документите има заличени пасажи и цели цензурирани страници, което означава, че и запознатите седмина души по всяка вероятност не са получили пълната информация.

Научните сертификати, предоставени от Москва, са предназначени за вътрешно ползване в Русия и не отговарят на международните стандарти, а в едни от техническите доклади вместо резултатите от клиничните изследвания е цитиран пресматериал на центъра "Галамея", сочен като създател на ваксината.

Защо аржентинците станаха опитни зайчета за руската ваксина?

Защо аржентинците станаха опитни зайчета за руската ваксина?

Путин рекламира препарата, макар самият той да не се е имунизирал...

Договорът е сключен между две частни компании, а не между държавите, макар че именно с това беше обяснена секретността при преговорите.

От руска страна за доставките отговаря дружеството "Вакцина человека", създадено през 2020 г. в Москва от Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) за продажби на ваксината зад граница. Вносител е аржентинска компания, която има разрешение от държавния регулатор да разпространява с търговска цел "Спутник V".

Споразумението за доставки на 20 милиона дози с възможност да се увеличат до 30 милиона е подписано от двете компании под британска юрисдикция. Стойността на договора не е обявена официално, но аржентинското издание посочва сума от около 200 милиона долара, базирана върху единична цена за доза от 10 долара.

Учени: Данните за руската ваксина срещу COVID-19 са с непълноти, повторяемост като копи-пейст

Учени: Данните за руската ваксина срещу COVID-19 са с непълноти, повторяемост като копи-пейст

"Nature" публикува отворено писмо...