Той е близък с шефа на "Роснефт" и мажоритарен собственик на фирма, свързана с небезизвестната Тамбовска мафия. Е. Худайнатов може да се завърне като акционер в "Роснефт", посочва Дойче веле.

Частната руска телевизия "Дождь" е известна с критичното си отношение към Кремъл и с журналистическите си разследвания. Наскоро телевизионният канал, който е партньор на ДВ в Русия, взе на мушка бившия шеф на "Роснефт" Едуард Худайнатов. Журналистите от "Дождь" твърдят, че са разкрили съмнителни сделки между него и престъпните среди. Следите водят към Санкт Петербург.

"Роснефт" твърди за себе си, че е "водещ на руския петролен пазар и най-голям в света концерн за нефт и газ". През май държавната компания основа дъщерна фирма в Берлин и обяви готовност да инвестира няколкостотин милиона евро, макар да е с наложени санкции от ЕС заради анексията на Крим.

Очаква се скоро в Управителния съвет на "Роснефт" да заеме мястото си и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер. Заради това си решение германският социалдемократ е остро критикуван в Германия. Главният изпълнителен директор на "Роснефт" Игор Сечин е смятан за близък довереник на руския президент Владимир Путин - бил е шеф на кабинета му. Едуард Худайнатов също има стари и добри контакти с Путин - през 2000-та година той ръководеше изборния щаб на Путин, припомня "Дождь".

Връзки с Тамбовската мафия

Предшественикът на Сечин, 56-годишният днес Худайнатов, ръководеше "Роснефт" от 2010 до 2012 година. Журналистите от "Дождь" са разкрили, че Худайнатов е придобил чрез различни кипърски офшорни фирми мажоритарен дял от 62,5 процента в една сравнително неизвестна фирма - "Форт". Същата е купила преди няколко години парцел от 3 600 хектара в пристанището на Приморск, близо до Санкт Петербург, където трябва да бъде изградена нова петролна рафинерия.

Апетитният парцел е откупен от друга фирма, която навремето го е придобила на безценица. Нейните шефове са били във връзка с небезизвестната Тамбовска мафия от Санкт Петербург, която през 1990-те години навлезе и в петролния бизнес.

Следите водят към Испания

Интересно е да се знае, кому принадлежат останалите дялове от "Форт". Журналистите от "Дождь" твърдят, че става дума за една друга офшорна фирма, свързана с Тамбовската мафия. Споменава се името на Иля Трабер, който - по информации в медиите - е издирван от испанските власти от 2016 година заедно с още десетина руски бизнесмени заради връзки с Тамбовската мафия.

"Въз основа на наличните данни може да са твърди, че активите на "Форт" са били поделени между Худайнатов и обкръжението на Трабер", твърдят разследващите журналисти от "Дождь". И още един пикантен детайл: дялове във фирмата по-рано е имал и бизнесменът и банкер Николай Шамалов. Според руските медии, неговият син Кирил Шамалов е женен за една от дъщерите на Путин.

Испанските власти от години разследват руската мафия - основно за пране на пари. По същите обвинения през 2008 в Испания бяха арестувани 20 предполагаеми членове на Тамбовската мафия. Миналата година испанското правосъдие издаде заповеди за арест на други 12 руски граждани, сред които и Трабер. В списъка на издирваните лица тогава попадна и един депутат от руския парламент.

Орден от Путин

Засега Худайнатов не е реагирал на разследването на "Дождь". Последно той беше собственик на друга петролна фирма и през март беше удостоен с орден от президента Путин - за заслуги "за заздравяването на руските позиции" на глобалния енергиен пазар и за по-добър инвестиционен климат.

Московският икономически вестник "Ведомости" пише, че Худайнатов и китайската фирма China Energy скоро могат да станат нови акционери в "Роснефт".