Международната правозащитна организация "Амнести Интернейшънъл" призова да се проведе разследване за престъпленията срещу мирните жители на Мосул, извършени от всички участници в боевете за освобождение на иракския град от терористичната групировка "Ислямска държава", съобщи РИА Новости.

В понеделник премиерът на Ирак Хайдер ал-Абади официално обяви победа над "Ислямска държава" в Мосул.

Ирак обяви освобождението на Мосул

Ирак обяви освобождението на Мосул

Премиерът пристигна в града, за да поздрави иракските сили

"Необходимо е незабавно да бъде учредена независима комисия, която гарантира провеждането на щателни разследвания за всички случаи, в които има достоверни доказателства за нарушение на международното право и обнародване на неговите резултати", се казва в заявление на организацията.

По-рано правозащитниците нееднократно заявяваха, че бойците на "Ислямска държава" по време на обсадата са нарушавали международното право и са извършвали военни престъпления. В частност, по техни данни са използвали хората като "жив щит", така също и са "убили стотици, едва ли не хиляди" души, които се опитвали да напуснат обсадения град.

Правителствените сили на Ирак и коалицията за борба с "Ислямска държава" под ръководството на САЩ по данни на правозащитниците са провели "серия незаконни атаки" в града. Както потвърждава организацията, проправителствените сили са отговаряли непропорпоционално на отправената към тях атака.

"Силите на Ирак и коалициите не приемат адекватни мерки за защита на мирните граждани, вместо това те са ползвали оръжие, което не бива да влиза в употреба при плътно населени жилищни райони", заявиха правозащитниците.

Кампанията за извеждане на "Ислямска държава" от Мосул, която се задържа там, започна от октомври м.г. През юни иракското командване обяви началото на настъплането на последните укрепления на "Ислямска държава" в историческите части на Мосул. В операцията бяха задействани армейските спецзвена, федералната полиция и силите за бързо реагиране на Въоръжените сили на Ирак.