Френските власти обявиха, че започва съдебно-прокурорско разследване за държавните средства, получавани от семейството на Франсоа Фийон - кандидат за президент на страната, предадоха информационните агенции.

Разследването беше предшествано от множество информации, че Фийон е уредил съпругата и децата си да получават заплащане за работа, която в действителност не са изпълнявали.

Това предизвика в обществото недоволство и призиви за оттеглянето му от президентската битка.

Засега в разследването не е назовано изрично неговото име. Фийон отрича да има вина по случая с получаваните от семейството му държавни средства, но обеща да се оттегли от изборната кампания ако срещу него бъде заведено дело.

По-рано по случая беше проведено предварително полицейско разследване. Съдебно-прокурорското следствие има по-големи правомощия в сравнение с полицейското - включително подслушване на заподозрени и поставянето им под домашен арест.

Новият етап от разследването може да доведе до наказателно дело или до прекратяване на процедурата.

Френското издание "Canard Enchaine" писа, че след 2000 г. Фийон като депутат фиктивно е назначил съпругата си Пенелоп за своя сътрудничка, за което тя е получила стотици хиляди евро.

Версията на семейството е, че тя действително е работила на такава длъжност.

Следователите проучват и изплащането на сума от над 80 хиляди евро на децата на Фийон - Мари и Шарлем.

Той твърди, че като депутат им е плащал за конкретни юридически услуги, но към момента никое от децата му не е имало адвокатски правомощия. Освен това, те са получавали не хонорари, а заплати за пълен работен ден.

Доскоро Фийон беше сочен за фаворит в битката за президентския пост, но към момента го изпреварва националистката Марин льо Пен, а независимият Еманюел Макрон го догонва по популярност.