Здравей Чикаго.
Tака 44-ят президент на САЩ Барак Обама поздрави десетките хиляди ликуващи американци в парка на Чикаго.

Има ли някой, който все още се съмнява, че в Америка всичко е възможно? Тази вечер е вашият отговор, заяви новият американски президент в речта на победата.

Ако някой е изпитвал съмнение в демокрацията в нашата страна, то тази вечер съмненията ще се изпарят, продължи Барак Обама.

В началото на кратката си и емоционална реч той благодари на съпругата си Мишел за преданата подкрепа не само в предизборната кампания, но и в продължение на всички години. Барак Обама засвидетелства и обичта си към двете си дъщери.

В думите си бъдещият президент си спомни и за своята баба, която почина ден преди самите избори, и нейния нелек, но достоен живот в Америка.

Тя вече не е с нас, но тя направи невероятно много за тази победа", каза Обама и допълни, че никога повече полът или цвета на кожата не трябва да пречат на американците в достигането на целите.

В речта си вече новият президента на САЩ благодари и на своите съветници и на предизборния щаб, който е работил в хода на кампанията за неговата победа.

Преди всичко тази победа е дело на други хора. Тя принадлежи на Вас", обърна се Барак Обама към сътрудниците си и ги увери, че тепърва ще има нужда от тях.

Пътят напред ще е дълъг. Пътят към върха ще е стръмен. Възможно е да не стигнем там за година или дори за един мандат - но Америка - аз никога не съм се надявал повече, че ще стигнем там.

Нямам търпение да работя заедно със сенатор Джон Маккейн и Сара Пейлин, каза също новият президент и призова към съвместна работа демократи и републиканци.

Пътят напред ще е дълъг. Пътят към върха ще е стръмен. Възможно е да не стигнем там за година или дори за един мандат - но Америка - аз никога не съм се надявал повече, че ще стигнем там

Днешната победа - това не е само промяната сега. Това е преди всичко шанс за нас, да направим промени в бъдеще.

Това е нашият момент. Америка може и трябва да се промени. Господ да пази Вас и Америка", завърши своята реч Барак Обама.

Според първоначалните данни Обама е говорил пред над 130 хиляди души, събрали се в чикагския парк.

Барак Обама ще положи клетва на 20 януари 2009 година.

Припомняме, по-рано днес  Джон Маккейн прие загубата и честити победата на демократа.