Световната общност трябва да реформира ООН, за да направи организацията по-ефективна. Това призова генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш при откриването на Международния икономически форум в Санкт Петербург, цитиран от ТАСС.

"Абсолютно важно е да имаме капацитета да отговорим, и има голяма отговорност пред ООН. Трябва да реформираме ООН, да я направим много по-ефективна, много по-продуктивна и много по-свързана с нуждите на хората", добави Гутериш.

"Заради това съм толкова ангажиран с реформата в областта на мира и сигурността, със системата за развитие на ООН и с нашия процес по вътрешно управление, за да може повече да се позволи на ООН да предотвратява конфликти и да помага в разрешаването на съществуващите...но специално за насърчаването на такъв тип решения ние се нуждаем от глобализация, която е по-справедлива", поясни той.

Освен това генералният секретар призова държавите да насърчат бизнес средите да отговорят на тези предизвикателства.

Според него особено важно е "хората да усещат, че правителствата и международните организации се грижат за тях" и "че доверието може да бъде възстановено като ключов инструмент с цел да можем да се изправим пред днешните предизвикателства".

Икономическият форум в Санкт Петербург ще продължи до 3 юни.