Френският автомобилен гигант "Рено" (Renault) отвори първата си фабрика в Китай – последният голям световен производител, който открива завод в комунистическата страна, която е и най-големият пазар на автомобили в света, съобщава „Франс прес”.

Заводът в град Ухан, провинция Хубей, е съвместно предприятие с китайския производител Dongfeng. Очаква се да произвежда по 150 хиляди автомобила на година при пълни мощности.

Изпълнителният директор на Renault Карлос Гон заяви, че Китай остава „задвижващ вал на растежа в световната автомобилна индустрия”.

Фабриката е „първата голяма стъпка” за развитие на съвместното предприятие Dongfeng-Renault и за растежа на Renault, добави Гон.

Заводът ще произвежда кросоувър „Каджар“ (Kadjar).

Общо 24,6 милиона автомобила са продадени в Китай през 2015 година – увеличение с 4,7% в сравнение с предходната година, сочат данни на Китайската асоциация на автомобилните производители. През 2013 година е отчетен близо 14% растеж в областта.

На първо място сред чуждестранните автомобилни компании по пазарен дял в Китай миналата година е американския гигант General Motors с рекордните 3,61 милиона автомобила.