Високопоставен американски демократ, който участва в разследването на сагата Доналд Тръмп-Русия, изрази опасенията си, че републиканците маневрират в опит да прекратят разследването за евентуална намеса на Москва на президентските избори в САЩ през 2016 г., информират "Гардиън" и АФП.

"Все повече се тревожа, че републиканците ще прекратят разследването на Комисията за разузнаване към Камарата на представителите до края на месеца", обяви Адам Шиф, който води демократите в тази комисия.

Шиф поясни, че републиканците също имат различно виждане за воденото от специалния прокурор Робърт Мълър разследване на връзките на Тръмп с Русия.

Извън нашето разследване това наистина ме тревожи: атаките срещу Мълър, правосъдното министерство и ФБР, подчерта той и добави, че ще погнат и разследването на Мълър.

С прекратяване на разследванията в рамките на Конгреса в момент, когато продължава откриването на нови и важни доказателства, Белият дом може да окаже огромен натиск за прекратяване или поставяне под съмнение разследването на Мълър. Не можем да позволим да се случи, изтъкна демократът.

До момента разследването на ФБР за руска намеса на изборите е насочено конкретно към най-малко четирима бивши членове от предизборната кампания на Тръмп.

Междувременно СиЕнЕн съобщи, че федерален съдия е освободил Пол Манафорт под гаранция, която е в размер на 10 милиона долара. Манафорт - бивш шеф на предизборната кампания на Тръмп, беше под домашен арест.

Съдията позволи на Манафорт да живее в дома си във Флорида, но ще бъде под постоянно наблюдение. Той ще може да пътува до Вашингтон за съдебните заседания и да се среща с адвокатите си.

Манафорт беше арестуван на 30 октомври.

Прокуратурата на САЩ повдигна 12 обвинения срещу Манафорт и бизнес сътрудника му Рик Гейтс. Те са обвинени в конспирация, пране на пари и други.