Невероятна победа за Републиканската партия тази вечер в САЩ, след като Доналд Тръмп беше избран за президент, републиканците запазиха мнозинството си в Камарата на представителите и в Сената.

Тръмп на крачка от Белия дом
Обновена

Тръмп на крачка от Белия дом

Доналд Тръмп събира 257 при необходими 270 от 538 електори за победа, а бившият държавен секретар има 215 електори

Републиканската партия запазва контрола в Камарата на представителите, но все още не ясно колко ще съхрани от историческото си мнозинство ( най-голямото на партия от 1928 г.) от 247 места.

Припомняме, американците гласуваха за избиране на 435 конгресмени. 115-ият Конгрес ще е с мандат от 3 януари 2017 година до 3 януари 2019 година. В момента републиканците доминират с 247 места срещу 186 за демократите.

Доналд Тръмп е 45-ият президент на САЩ

Доналд Тръмп е 45-ият президент на САЩ

Тръмп печели в 9 от 14 така наречените "суинг" щати

На последните избори републиканците спечелиха 247 места (51,2%), а демократите взеха 188 (45,5%).

Още преди изборите не се очакваше републиканците да си загубят мнозинството, тъй като имаше само 23 оспорвани места.

Към момента след вота републиканците държат 235 места в камарата при необходими 218 за мнозинство. Все още трябва да се решат 9 места, които няма да са достатъчни за демократите да доминират, тъй като събират 191 (+7) места

Сред новите представители в камарата е дъщерята на Дик Чейни, вицепрезидент на САЩ по време на двата мандата на Джордж У. Буш. Лиз Чейни побеждава в Уайоминг.

"Нужно ние е здравословно мнозинство и силно мнозинство", заяви председателят на камарата Пол Райън.

Райън беше преизбран в Уисконсин.

Демократите се нуждаеха от чиста победа в конкурентните щати, за да получат 218 места за мнозинство.

Наред с вота за представители в долната камара, част от американците гласуваха и за 34 сенатори в 100-местния Сенат (51 за мнозинство). В момента има 54 републиканци, 44 демократи и двама независими. Демократите трябваше да защитават само 10 места за разлика от 24 за републиканците. Мандатът е за 6 г. - до 3 януари 2023 година.

Резултатите показват, че републиканците държат 51 места, а демократите 47 (+1). Все още трябва да се решат 2 места, което няма да засегне мнозинството на републиканците. 

Демократът Катерин Кортес Масто е избрана в Невада и ще заеме мястото на сенатор Хари Рийд от Демократическата партия. Тя е първата латиноамериканка, която влиза в Сената.

Сенатор Марко Рубио е преизбран във Флорида, а също така Ранд Пол в Кентъки и Джон Маккейн в Аризона.

В 12 щата се провеждаха и избори за губернатор. Към момента републиканците печелят в 6 щата (Юта, Северна Дакота, Индиана, Мисури, Ню Хемпшър и Върмонт). Демократите вземат Орегон, Вашингтон, Западна Вирджиния и Делауеър. В Северна Каролина все още не е ясно, тъй като демократът води с 1%. В Монтана кандидатът на демократите също води пред представителя на републиканците.