Нобеловата награда за икономика за 2017 година е присъдена на американеца Ричард Талър, съобщиха от Нобеловия комитет.

Той печели наградата за "приноса си в поведенческата икономика".

Талър е считан за един от пионерите в областта на поведенческата икономика и финансите. Специалист е в сферата на взимането на решения и инвестирането. Автор е на няколко книги и десетки статии.

Той е професор по икономика и поведенчески науки в Чикагския университет, където ръководи Центъра за изследване в областта на взимането на решения. Научен сътрудник е в Националното бюро за икономически изследвания, където ръководи проекти, свързани с поведенческата икономика. Роден е в Ийст Ориндж, Ню Джърси, през 1945 г.

Талър интегрира икономиката с психологията.

Британец и финландец спечелиха Нобела за икономика за 2016 г.

Британец и финландец спечелиха Нобела за икономика за 2016 г.

Американецът Оливър Харт и финландецът Бенгт Холмстрьом

С тази награда приключва ежегодната седмица на Нобеловите награди. 

Миналата година спечелиха британецът Оливър Харт и финландецът Бенгт Холмстрьом за "приноса им в договорната /контрактната/ теория".

Наградата е учредена през 1968 г. от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668). Въпреки че наградата не присъства в завещанието на Алфред Нобел, тя се отъждествява с Нобеловите награди и получателите й се обявяват като Нобелови лауреати на съответната церемония.

От 1969 година 50 награди са раздадени. Само една жена е печелила Нобеловата награда за икономика. Средната годишна възраст на лауреатите е 67 години.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата награда получава 9 милиона шведски крони ( 1,12 милиона долара) или с един милион шведски крони повече от предишни години. Увеличението на размера на наградата (8 милиона шведски крони или около 953 хиляди американски долара през 2016 г.) е в резултат на финансовата стабилност на фонда.

Нобеловата награда се присъжда от 1901 година.