През 2005 година за роботизирани системи са похарчени 11 млрд. американски долара. До 2025 година се очаква тази сума да нарасне до 67 млрд. долара. Но отвъд тази невероятна история за растеж стои променяща играта тенденция, където роботът не само изпълнява повтарящи се задачи, но и върви към частична автономия - тенденция, която ще трансформира не само производството и логистиката, но и бизнес моделите и потребителското поведение.

Преди приблизително четири десетилетия индустриалните роботи започнаха да трансформират производството. Със своите механични, програмируеми ръце те изпълняват задачи като заваряване, боядисване, вдигане и местене на предмети, всичко това базирано на повтаряемост на процесите.

Днешните роботи изпълняват тези задачи и още много други. Сглобяват автомобили, обезвреждат противопехотни мини, асистират в хирургически процедури, чистят. The Boston Consulting Group прогнозира, че по целия свят до 2025 година обемът на продажбите в сферата на роботиката ще надхвърли 67 млрд. долара, в сравнение с едва 11 млрд. долара през 2005 година.

Но самата автоматизация също се променя и експертите са единодушни, че следващата голяма стъпка ще бъде постепенното въвеждане на автономни системи. Това означава, че в не толкова далечното бъдеще роботите вече няма да изискват досадно програмиране. Използвайки машинно "зрение", датчици за движение, разпознаване на изображение и глас и усъвършенстван нов софтуер, те ще могат да се справят с все по-интелигентни задачи, включително комуникирайки със средата и постоянно учейки се от нея, и по-специално от хората.

Понижаване на разходите

Това увеличение на производителността ще ускори растежа и ще подпомогне по-нататъшното намаляване на цените. Докато един промишлен робот е струвал средно $150,000 през 2010 г., цената се е понижила до едва $25,000 през 2015 г. - 83% намаление само за 5 години. И тенденцията продължава. Въпреки че разходите може да не се свият драстично през следващите години, те вероятно ще намалеят. Експертите прогнозират, че високотехнологичните компоненти, особено 3D- камерите, скоро ще бъдат много по-евтини, което означава, че ще бъдат инсталирани във все повече и повече роботи. Това ще направи възможно извършването на много нови задачи, които преди това са изисквали скъпи устройства. Освен това разработването на алгоритми, с каквито в момента се занимават експертите на Siemens, може да намали разходите за създаване на нови роботизирани производствени клетки с 50%.

Все по-гъвкави и прецизни

В същото време компютрите стават все по-бързи и тяхното програмиране все по-интелигентно. Експертите от The Boston Consulting Group смятат, че в резултат на това задачите, изпълнявани от роботите, ще се увеличат от 10 на сто на 25% до 2025 година. Един обикновен илюстративен пример е месопреработката. Клането на животни е изключително трудна задача за традиционните роботи, защото месото трябва да бъде нарязано в множество различни форми. Този проблем може да бъде разрешен със система , която "сканира" парчетата месо в 3D, предава тези данни на роботите и оптимално настройва техните остриета. Това е пример за това как роботите могат да станат по-гъвкави и прецизни - малка стъпка по дългия път към автономните системи. Това от своя страна допълнително ще увеличи обхвата на приложенията им в текстилната промишленост, селското стопанство, транспорта, здравеопазването и други сектори.

Промяна на работната среда

Анализаторите очакват броят на неквалифицираните работни места, които се състоят от до голяма степен повтарящи се задачи, да намалее в световен мащаб. Експерти на The Boston Consulting Group следователно очакват промяна в парадигмата. Държавите, които вече разполагат с познания и инфраструктура , които дават възможност за автономни технологични системи, ще станат по-привлекателни за производителите, отколкото тези с ниско заплащане на труда. Допълнителни фактори, които се очаква да ускорят тази тенденция, са намаляващите цени на решенията за автоматизация и увеличаването на разходите за труд. Нашето застаряващо общество и намаляващата работна сила ще ускорят още повече тази тенденция.

Пазар за 40 млрд. долара на хоризонта

Въвеждането на автономни системи би могло да доведе до огромни промени в корпоративните модели, като това се отнася не само за индустрията. Пример за това е пазарът на автономни превозни средства. Например Uber, Google и Apple са в процес на разработване на автомобили със самостоятелно управление. Традиционните производители на автомобили ще бъдат изправени пред нова конкуренция. В края на краищата, тъй като тенденциите за мобилност продължават да се развиват, познанията в сферата на IT ще бъдат толкова търсени, колкото и тези в областта на производството и логистиката. Разработването на софтуер обаче е непозната територия за автомобилопроизводителите.

Освен това автономното шофиране ще промени поведението на потребителите и изисква нови бизнес модели. Според скорошно проучване на консултантската фирма Roland Berger то ще доведе до допълнителен обем на продажбите от приблизително 40 млрд. щатски долара в областта на хардуерните компоненти до 2030 година. Новите софтуерни решения за системи за подпомагане на шофьорите ще нараснат до близо 20 млрд. в световен мащаб до 2030 година.

Автоматизирането на автомобилите е впечатляваща демонстрация на начина, по който бизнес моделите могат да се променят успоредно с ежедневието ни. В бъдеще ще можем да се обадим на автомобила си или да поискаме това от доставчик на услуги, когато е необходимо, и ще получим колата си, паркирана пред входната ни врата . Ще влезем, ще си изберем дестинация и автомобилът ще ни закара там безопасно - в перфектен комфорт и без да се налага да чакаме в задръстване. Бордови компютър, свързан с други превозни средства и с инфраструктурата за управление на трафика, ще се справя с всичко.

Финансовият свят бързо реагира на тенденцията за роботизация. Robo-Stox (ROBO Global Robotics and Automation GO UCITS ETF), индекс на компаниите в сферата на роботиката и автоматизацията, съществува от средата на 2014 година. В него са включени акциите на 79 компании, които се занимават частично или основно с роботика. Сред тях са Rockwell Automation, най-големият производител на автоматизирани и IT решения за промишлено производство в света, iRobot, известни с роботизираните си продукти за почистване на пода, и Intuitive Surgical, производител на медицински роботи. Robo-Stox включва и 5 германски компании: Jenoptik, Krones, Kuka, Leoni и Siemens.