Иранският президент Хасан Рохани отказал среща с американския държавен глава Доналд Тръмп, информира иранската новинарска агенция ILNA.

Рохани е отказал да се срещне с Тръмп по време на визитата си в Ню Йорк през септември, когато се проведе ежегодният дебат в Общото събрание на ООН.

Медията обаче не съобщава каква е причината за отказа.

През 2013 г. Рохани разговаря по телефона с тогавашния президент на САЩ Барак Обама, което е и контактът на най-високо ниво между двете държави от десетилетия. Техеран и Вашингтон прекъснаха дипломатически отношения след Ислямската революция през 1979 г.

Междувременно по време на среща в иранската столица Рохани призова ръководителя на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано да потвърди, че Техеран спазва ангажиментите си към ядрената сделка, след като Тръмп отказа да я потвърди.

Снимка 320727

Източник: ЕПА

Рохани отбелязал, че Иран напълно се придържа към изпълнението на ядрената сделка от 2015 г. Като се вземе под внимание пълното сътрудничество на Иран през последните години, пояснява иранският лидер, Техеран се надява възможно най-скоро МААЕ да обяви в доклада си, че иранската ядрена програма има мирен характер.

Амано заяви на пресконференция, че що се отнася до ядрените ангажименти, Иран изпълнява изискванията към споразумението.