Иранският президент Хасан Рохани представи кабинета си в парламента преди да бъде гласуван вот на доверие, съобщава Ройтерс.

По време на първия си мандат държавният глава успя да сключи споразумение със световните сили за спиране на ядрената програма на Техеран в замяна отмяна на международни санкции.

Списъкът с министрите, публикуван от държавната медия, показва, че Рохани оставя на поста външен министър Мохамед Джавад Зариф, водещият ирански представител на преговорите за ядреното споразумение, и министъра на петрола Биджан Занганех, който помогна за увеличаване на производството на петрол след отмяната на санкциите.

Рохани засили усилията за запазване на споразумението. Президентът в събота предупреди американския лидер Доналд Тръмп, че ако не изпълни споразумението, това би било политическо самоубийство.

Миналата седмица Вашингтон наложи нови санкции на Иран във връзка с ракетната програма на Ислямската република и заради нарушаването на човешките права. Според Техеран рестриктивните мерки са в нарушение на ядреното споразумение и се закани да отговори.

Иранските депутати не се очаква да оспорват важните министерства на външните работи, отбраната и разузнаването, тъй като държавният глава ги избира с одобрението на върховния лидер аятолах Али Хаменеи.

Махмуд Алави остава министър на разузнаването.

Армейският командир бригаден генерал Амир Хатами е новият министър на отбраната.

Въпреки че говори за правата на жените по време на предизборната кампания, Рохани не даде министерски пост на жена.

Агенция ИСНА информира, че Ешак Джахангири отново е първи вицепрезидент на Иран.

В събота Рохани положи клетва в парламента в присъствието на международни гости.