Президентът на Иран предупреди, че "демокрацията и националният суверенитет" на страната са под заплаха, след като доминиран от ултраконсервативни опоненти орган дисквалифицира хиляди кандидати седмици преди изборите, информира АФП.

Умерените консерватори на държавния глава Хасан Рохани и реформистките им съюзници влязоха в спор със Съвета на пазителите, който дисквалифицира хиляди кандидати, включително и 92 депутати.

Иран дисквалифицира хиляди кандидати преди парламентарните избори

Иран дисквалифицира хиляди кандидати преди парламентарните избори

Говорител на Съвета на пазителите съобщи, че повечето от депутатите са отхвърлени заради "финансови проблеми"

Съветът, който контролира изборите в страната обяви, че е дисквалифицирал 9500 потенциални кандидати или почти 2/3 от 14 500 кандидати.

Рохани, чиито алианс се опасява, че ще изгуби мнозинството си на изборите на 21 февруари каза, че "най-голямата заплаха за демокрацията и националния суверенитет е денят, когато изборите се превърнат във формалност". Той отправи предупреждението по време на среща с провинциални управници.

"Нека Аллах никога да не носи този ден", добави той.

"Нека уверим народа и да му кажем, че нашата система не е еднопартийна система", продължи Рохани.

"Те трябва най-малко да позволят да има съперничество и участие", подчерта президентът, като има предвид ултраконсервативните, които блокират кандидатурите.

Той призова иранците да участват на изборите, "макар че има недостатъци на изборите".

"Понякога може би не искам да гласувам по някаква причина, но друг път може би нямам достатъчно доверие, за да отида до избирателната урна, това е много опасно", смята Хасан Рохани.

Дисквалифицираните кандидати имат право да обжалват преди изборите.