Иран удостои с почетни медали иранските преговарящи, които постигнаха ядрено споразумение със световните сили миналата година, съобщава АП.

Президентът на Ислямската република Хасан Рохани награди с медал за „За заслуга” външния министър Мохамед Джавад Зариф и с медал „За смелост“ военния министър Хосеин Дехган и вицепрезидента Али Акбар Салехи, който също е главен ядрен преговарящ на Иран.

Постигнатото на 14 юли 2015 година историческо ядрено споразумение доведе до отмяна на санкциите срещу Техеран, след като ООН увери, че Иран е изпълнил всички ангажименти за спиране на ядрената си програма.

Тежки дни, тежки часове и нощи оставихме зад нас. Но ние не се отклонихме от правилния път и Аллах не ни остави сами”, каза Рохани на церемонията.

Президентът на Иран беше голям поддръжник на ядрените преговори и подкрепи споразумението на фона на ожесточена съпротива на твърдолинейните в Ислямската република.

Рохани благодари на върховния лидер аятолах Али Хаменеи за оказаната подкрепа, тъй като той взема крайните решения по всички държавни въпроси в страната.

Нямаше да има национално единство без върховния лидер. Без върховния лидер нашите ядрени резултати нямаше да бъдат такива каквито са днес и може би нямаше да има такова постижение, поясни той.