Словашкият премиер Игор Матович предложи да размени местата си с финансовия си министър. Целта му е да се опита да сложи край на политическа криза, предизвикана от решението му да купи ваксини за коронавирус от Русия без съгласието на коалиционните си партньори, предаде "Блумбърг".

Партията на Матович преговаря със своите коалиционни партньори, за да осигури подкрепата си за плана, съгласно който финансовият министър Едуард Хегер ще стане новият ръководител на правителството.

Припомняме, че Матович е пред интензивен натиск да подаде оставка заради управлението на коронавирус кризата, след като президентът призова да се оттегли и няколко министри напуснаха кабинета. Министърът на външните работи и европейските въпроси Иван Корчок и министърът на образованието Бранислав Грьолинг обявиха, че се оттеглят от постовете заради спор, който разкъсва четирипартийната коалиция.

Шестима министри, включително здравния министър, напуснаха 16-членния кабинет в момент, когато Словакия е залята от трета вълна на коронавируса и страната е с най-висока смъртност на глава от населението в света.

Премиерът на Словакия е готов да подаде оставка заради скандала с руската ваксина

Премиерът на Словакия е готов да подаде оставка заради скандала с руската ваксина

Страната изпадна в правителствена криза…

Критиците на Матович го обвиняват в лоша комуникация и погрешни политически ходове по време на кризата и заради решението му да купи руската ваксина "Спутник V", което дълбоко раздели правителството.

Корчок нарече ваксината "инструмент за хибридна война".

Матович коментира, че е готов да се оттегли от поста, но иска да запази висш министерски пост, което обаче се изключва от коалиционните партньори.

Социологически проучвания показват, че повече от 80% от словаците са съгласни, че Матович трябва да подаде оставка.

Едуард Хегер, финансов министър и изпълняващият длъжността министър на здравеопазването, се спряга за наследник на Матович.