Самат Абиш, племенник на бившия казахстански президент Нурсултан Назарбаев, беше уволнен от поста заместник-командир в Комитета за национална сигурност на Казахстан в понеделник, предаде Ройтерс.

Тимур Кулибаев, зет на Назарбаев, също подаде оставка като председател на основната бизнес лобистка група в централноазиатската държава.

81-годишният Назарбаев, който беше смятан за най-влиятелния политик в Казахстан дори след като се оттегли през 2019 г., не се е появявал на публични места от началото на масовите протести по-рано този месец.

Президентът Касим-Жомарт Токаев, който навремето преименува столицата на Казахстан на името на Назарбаев, по време на размириците пое ролята на последния като председател на Съвета за сигурност, с което де факто сложи край на техния управленски тандем.

Миналата седмица Токаев заяви, че онези, които са натрупали богатство по време на управлението на Назарбаев, сега трябва да го споделят с обществеността. В събота двама от зетовете на Назарбаев бяха отстранени от ръководни постове в държавните компании за петрол и газ.

Най-малко 225 души бяха убити, а хиляди - арестувани, по време на размириците в Казахстан този месец.

Повече от 2600 задържани след сблъсъците в Казахстан

Повече от 2600 задържани след сблъсъците в Казахстан

Повече от 4500 души са били ранени по време на безредиците, а 225 тела на загиналите са в моргите