Намиращият се в Швейцария под домашен арест световно известен режисьор Роман Полански публикува обръщение към обществеността.

За първи път той наруши няколкомесечното си мълчание, публикувайки обръщение на сайта на своя приятел философа Бернар Анри Леви.

"Аз повече не мога да мълча", казва Полански. По думите му искането за неговата екстрадация в САЩ е „несправедливо и пълно с противоречия".

Режисьорът предполага, че наказателното преследване срещу него е възобновено единствено и само заради медийния шум, а самите съдебни власти в САЩ нямат за цел да го привлекат като отговорен и с присъда.

Полански подчертава, че окръжният прокурор на Лос Анджелис Стив Коули, който е представител на обвинението, е издигнал своята кандидатура за главен прокурор на Калифорния и изборите предстоят.

76-годишният Роман Полански беше арестуван на 27 септември миналата година в Цюрих.

Американското правосъдие обвинява Полански за сексуална връзка с Саманта Геймер през 1977 година, когато тя е била едва на 13 години. През 1978 година режисьорът напуска САЩ, за да избегне присъдата затвор за педофилия. От тогава той не се е завръщал.

Делото започва, въпреки че самата потърпевша Гаймер няколко пъти поиска обвиненията срещу Полански да бъдат снети и че тя няма никакви претенции към режисьора.
През 1993 г. Полански е изплатил на Саманта голямо парично обезщетение. След това през 1995 г., 1997 г. и миналия януари адвокатите на Геймър са искали от правосъдието в Лос Анджелис да прекрати делото срещу режисьора.