Управляващите в Румъния обмислят легализирането на гей браковете. За момента става въпрос за регистрация само на гражданските съюзи. Това заяви Ливиу Драгня, лидер на социалдемократите, цитиран от АП. 

По думите му, "тези хора съществуват и не може да се правим, че ги няма". 

Той иска също така парламентът да гласува или да бъде проведен референдум за определяне какво се счита в страната за семейство.  

Припомняме, че още миналата година бе оповестено, че такъв референдум ще има. 

Румъния планира референдум против гей браковете през есента

Румъния планира референдум против гей браковете през есента

По инициатива на управляващата Социалдемократическа партия

Изказването му бе посрещнато критично от влиятелната Православна църква и приветствано от правозащитни групи, занимаващи се с правата на хомосексуалистите. 

Противниците искат да се определи семейството като "съюз между мъж и жена".

Законодателството в Румъния гласи, че конституцията на страната може да се променя след предложение на президента на републиката, след предложение на 25% от депутатите или поне половин милион граждани, а събраните подписи от миналата година са повече от необходимото за инициирането на общонационално допитване.

Само малка част от политиците в Румъния подкрепят гей браковете. Румъния е консервативна източноевропейска страната. Населението ѝ е около 20 млн. души, а православната църква има силно влияние върху обществото.