Румъния е обвинявана, че е запазила "пълно мълчание" във връзка с разследване потъването на кораба Queen Hind миналия ноември, което е довело до смъртта на повече от 14 000 овце, пише "Гардиън".

Спасителни екипи, които са били мобилизирани за оказване на помощ на кораба, който потъна на пристанището Мидия в Черно море, са успели да спасят само 228 от общо 14 600 овце, но в крайна сметка само 180 са оцелели.

Румънският премиер Лудовик Орбан обеща по телевизията миналата година да прекрати износа на добитък в "средносрочен план". Но от инцидента повече от 2 милиона животни са били изнесени от балканската страна, предимно за Северна Африка и Близкия изток.

Румънските власти твърдят, че корабът е бил 10% под капацитета си и животните са били "клинично здрави и годни за транспорт". Но активисти подчертават, че корабът е бил претоварен и в крайна сметка е довело до издавянето на хиляди овце в Черно море.

Единствената информация, появила се от инцидента, е откриването на тайни отделения на борда на кораба с умрели животни от компания, наета да извади кораба от водата.

Румънското транспортно министерство коментира пред британския вестник тази седмица, че разследванията са завършени и че докладът ще бъде публикуван на страницата на ведомството. Те поясниха, че целта на техническото разследване е била да се установят проблеми с морската безопасност и предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще, но не и да се открият виновните хора.

Законодателството на ЕС предвижда разследването на морски инциденти да бъде завършено до 12 месеца, но ако това не е възможно, за този период трябва да бъде публикуван междинен доклад.

Те обещаха разследване за установяване на причините и оттогава - пълно мълчание, коментира Габриел Паун, директор на Animals International.

"Гардиън" се свърза с компанията MGM Marine Shipping, която стои зад кораба Queen Hind и те отрекоха да е имало тайни отделения на кораба. От компанията подчертаха, че процедурите не са се променили от инцидента.

"Нищо не се е променило, не искам да разговарям за този кораб повече, искам да забравя", коментира представител на компанията.

Проверка на Европейската комисия в Румъния между септември и октомври миналата година, която е имала за цел да провери благополучието на животните по време на транспорта им към държави извън Общността, е изразила множество тревоги, включително и липсата на общ регистър в системата за контрол гарантиране хуманно отношение към животните по време на транспортирането им.