Премиерът на Румъния Николае Чука заяви, че очаква Румъния да влезе в Шенгенското пространство на Европейския съюз преди края на тази година, съобщава "Шенген виза инфо".

Процесът Румъния да стане част от Шенгенската зона все още не е финализиран, въпреки факта, че чака повече от десетилетие.

Освен това премиерът на Румъния подчерта, че присъединяването на страната към Шенген ще премахне продължителното чакане на границите на Румъния с други страни-членки на Европейския съюз и ще повиши привлекателността й за международните посетители.

Брюксел също така ще вдигне режим, който наблюдава напредъка на страната в реформирането на съдебната й система, както и изкореняването на корупцията след години на критики от изпълнителната власт на ЕС; — посочи Чука.

"Всичко, което направихме от началото на конфликта, показва, че сме готови да станем членове на Шенген. Очакваме всички други лидери на ЕС да признаят всичко, което направихме", подчерта Чука.

Наскоро Комисията на Европейския съюз призова Европейския съвет да приеме решение, което да позволи на Румъния, както и на Хърватия и България, да се присъединят към Шенгенската зона.

Коментарите на Комисията идват чрез доклада за състоянието на Шенген, публикуван по-рано тази година.

В доклада се отбелязва, че споменатите по-горе три балкански страни са изпълнили всички изисквания, за да станат част от Шенген. Освен това, според доклада, същото ще важи и за Кипър, след като завърши процеса на оценка на Шенген.

Комисията на Европейския съюз непрекъснато изисква присъединяването на Румъния, Хърватия, както и на България към безграничната зона на Шенген; този процес обаче все още не е завършен.

По отношение на въпроса преди това комисарят по вътрешните работи на Европейския съюз Илва Йохансон каза, че Шенгенската зона трябва да бъде завършена, като се позволи на трите балкански страни да заемат мястото си в зоната без паспорти.

През юни миналата година комисарят по вътрешните работи на ЕС подчерта, че "това лято ни вдъхновява да възстановим напълно свободата на движение и да подготвим Шенген за бъдещето, така че нашите деца да могат да работят, учат и пътуват из цяла Европа по всяко време и където пожелаят".

Въпреки подобни коментари обаче процесът все още не е приключил. Освен това докладът за състоянието на Шенген извади наяве няколко други приоритета, произтичащи от оценката на Шенген, които включват също управление на границите, полицейско сътрудничество, както и визови политики и защита на данните.

Николай Милков: Ще работим за приобщаването на Западните Балкани към ЕС

Николай Милков: Ще работим за приобщаването на Западните Балкани към ЕС

Сред приоритетите му са и членството ни в ОИСР и в Шенген