Контролен орган за борба с корупцията класира Русия, България и Унгария сред 19 водещи световни износители, които правят малко или дори нищо, за да наложат правила, предназначени да забранят на компаниите да плащат подкупи на чужди пазари, пише "Радио свободна Европа".

В доклад, публикуван на 13 октомври, базираната в Берлин Transparency International заяви, че само четири от 47 водещи износители - САЩ, Великобритания, Швейцария и Израел, които представляват 16,5% от глобалния износ - активно прилагат законодателството срещу чуждестранни подкупи през 2019 г.

Това е по-малко от седемте държави през предходната година, които представляват 27 процента от глобалния износ. "Нашите изследвания показват, че много страни едва разследват подкупи от чужбина", коментира Джилиан Дел, водещият автор на проучването.

"За съжаление, твърде често бизнесът в богатите страни изнася корупция в по-бедните страни, подкопавайки институциите и развитието."

Конвенция на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от 1997 г. забранява подкупите за спечелване на договори и лицензи или за избягване на данъци и местни закони.

Установено е, че Китай, който е най-големият износител в света и не е подписал конвенцията, извършва "малко или никакво прилагане" в категория, съставляваща 16,5 процента от глобалния износ.

Индия, Япония, Южна Корея, Русия, Белгия, Чехия, Унгария, Финландия, Перу и България са сред 18-те други държави, които попаднаха в тази категория.

В доклада се отбелязва, че Висшият съдебен съвет на България "специално упълномощи през 2016 г. отделно докладване на чужди данни за подкупи от съдилищата, но на практика е трудно да се извлекат тези данни от публични източници".

България осигурява безплатен онлайн достъп до съдебни решения на всички нива, въпреки че информацията често е анонимна, което "значително намалява ползите от достъпа".

Що се отнася до правната рамка, в страни като Унгария и Русия остават "недостатъци" в правната дефиниция на престъплението чуждестранен подкуп.

Притесненията относно независимостта на съдиите или прокурорите също бяха повдигнати в Русия, докато законовите разпоредби относно санкциите за компаниите са неадекватни в страни, включително Унгария.

Германия, третият по големина износител в света, прилага само "умерено" конвенцията, както и други големи износители като Франция, Италия, Испания, Австралия и Бразилия.

Холандия, Канада, Австрия и трите балтийски държави са в категорията на тези, които показват само "ограничено изпълнение".

Ръководителят на Transparency International Делия Ферейра Рубио заяви, че Групата на 20-те (Г-20) големи икономики и други държави "имат отговорността да прилагат правилата".

Подкупът от чужбина има "огромна цена и последици" за страните по света и тези последици са станали по-тежки по време на пандемията с коронавируса, тъй като "много случаи на чуждестранен подкуп се случват в здравеопазването", според доклада.

Препоръките на Transparency International включват прекратяване на тайната на собствеността върху компании, "която действа като бариера за разкриване и разследване на чуждестранни подкупи", и проучване на отговорността на компаниите майки за действията на техните чуждестранни дъщерни дружества, за "да се помогне за възпиране на чуждестранните подкупи и свързаното с тях изпиране на пари."

"Твърде много правителства избират да си затварят очите, когато техните компании използват подкупи, за да спечелят бизнес на чужди пазари", коментира Рубио.

Великобритания - една от най-корумпираните държави на планетата

Великобритания - една от най-корумпираните държави на планетата

Няма страх, срам или смущение, а правителството приканва: Елате да си изперете плячката