Правителството на Русия планира да похарчи 5 трилиона рубли (72 милиарда долара) като част от план за възстановяване на икономиката вследствие на мерките срещу епидемията от коронавирус.

Това обяви премиерът на държавата Михаил Мишустин, цитиран от АФП и руски медии.

Починалите от коронавирус в Русия са вече над 5000

Починалите от коронавирус в Русия са вече над 5000

Общо в страната случаите се увеличиха до 423 741, а починалите до 5037

Мишустин уточни по време на среща с руския лидер Владимир Путин, че програмата е за подпомагане на заетостта, доходите и икономическия растеж на Русия. Мишустин добави, че тя включва 500 действия, които ще струват през следващите две години около пет трилиона рубли.

Той поясни, че общонационалният план за възстановяване на икономиката е на три етапа.

Първият етап е стабилизиране на ситуацията преди края на третото тримесечие на 2020 г., като основната задача е да не се допуска още по-голямо понижение на доходите на хората. През втория етап, който ще продължи до второто тримесечие на 2021 г., ще бъде направено всичко необходимо за завършване на процеса по възстановяване на икономиката, намаляване на безработицата, увеличаване на доходите на руснаците до нивата през миналата година. Третата фаза, по думите на Мишустин, е през третото и четвъртото тримесечие на 2021 г., когато държавата трябва да се върне към устойчив и дългосрочен икономически растеж.

Путин каза по време на видеовръзката, че началото на реализирането на плана трябва да започне през юли.