Русия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) създадоха съвместно предприятие за разработване на свръхзвуков пътнически бизнес самолет, съобщи ТАСС, цитирайки министъра на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров по време на работно посещение в ОАЕ. По думите му от страна на ОАЕ в проекта ще участва суверенния фонд на Абу Даби Mubadala.

Концепцията за руски свръхзвуков самолет се разработва от края на 2021 г. Мантуров заяви, че Русия и Казахстан водят преговори за доставка на самолети SSJ100 и МС-21. По думите му сделката за продажба на 50% от акциите на "ВР-Технологий" се планира да приключи до месец май.

ОАЕ иска да е миротворец в Близкия изток

ОАЕ иска да е миротворец в Близкия изток

Нова мирна инициатива

Това ще бъде съвместно предприятие. Въпросът е за дяловото участие. До този момент не сме обсъждали този въпрос. От страна на емирството ще бъде Mubadala, от наша страна е разбираемо, че ще участваме с ОАК (Обединена авиостроителна корпорация), възможно е с някое нейно дъщерно предприятие, заяви руският министър.

По думите на Мантуров сверхзвуковия пътнически бизнес джет се планира да бъде в две версии: пътнически до 8 и до 30 места. Според него обликът на самолета може да бъде разработен в края на 2021 г., началото на 2022 г.

ОАЕ се договори със САЩ да купи 50 изтребителя F-35 и близо 20 бойни дрона

ОАЕ се договори със САЩ да купи 50 изтребителя F-35 и близо 20 бойни дрона

Байдън обаче ще преразгледа договорите

"Засега ние оптимистично гледаме (на срока на създаване на облика на самолета): до края на 2021 г., но може би началото на 2022 г. Основните параметри, по мое мнение, са на 80% завършени: това е скоростта 1,5-1,8 маха. При това, скоростта от 1,8 маха може да лети не повече от четири часа. А що се отнася до версията - 8-местна VIP-машина, и 30-местна пътническа", допълни Мантуров.