Русия не е окупирала украински територии и е готова да разясни това на всички граждани на Украйна. Това заяви прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, който беше помолен да коментира думите на фаворита за президентския пост в Украйна Владимир Зеленски, информира ТАСС.

Украйна ще избира президент на втори тур

Украйна ще избира президент на втори тур

Комик хвърли ръкавицата на Петро Порошенко

Готови сме да обясним на всички граждани на Украйна, че Русия не е окупирала никаква украинска територия, каза Песков. По думите му за провъзгласилите се републики в Донбас отговорността е само на Украйна и в резултат на политики, водени от ръководството на страната. Песков поясни, че Крим не е окупиран или анексиран нито де факто, нито де юре, тъй като присъединяването му към Русия е в съответствие със законодателството на Украйна и основите на международното право.

По-рано Зеленски обяви, че ако се срещне с руския лидер Владимир Путин, той възнамерява да поиска от Русия да върне окупираните територии и да изплати компенсация.

Президентски избори в Украйна: Комикът е начело преди първия кръг

Президентски избори в Украйна: Комикът е начело преди първия кръг

Нито един от проруските кандидати не се разглежда като сериозен претендент

В неделя в Украйна се проведоха президентски избори. Според 70% от преброените бюлетини Зеленски е първи с 30,45%. Втори е действащият президент Петро Порошенко с 16,19%. Трети е Юлия Тимошенко с 13,15%. Балотажът ще се проведе на 21 април.