Американското военно присъствие в Сирия е незаконно и следователно Вашингтон няма право да критикува Русия, която действа там законно и по покана на сирийските власти. Това съобщи в сряда руското посолство в САЩ, цитирано от ТАСС.

"Бихме искали да ви напомним: американското военно присъствие в Сирия е незаконно. По този начин САЩ нямат право да критикуват законните действия на руските въоръжени сили, които действат в Сирия по покана на сирийското правителство", се казва в изявлението.

Така руската дипломатическа мисия коментира доклад, публикуван във вторник от изпълняващия длъжността генерален инспектор на Пентагона Шон О'Донъл, който твърди, че действията на руските военни в североизточна Сирия нарушават механизма за разрешаване на конфликтни ситуации.

В доклада се казва, че "въпреки че руските сили до голяма степен се придържат към механизма, броят на нарушенията леко се е увеличил от последното тримесечие".

Според САЩ нарушенията са свързани с включването на допълнително превозно средство в предварително организиран патрулен конвой. Освен това се твърди, че коалицията е неподходящо уведомена за преминаването на военни превозни средства или преминаването на боен самолет от Русия в Сирия.

В същото време в документа се отбелязва, че "тези нарушения не представляват заплаха за коалиционните сили".

Русия води две паралелни действия в Сирия: помощ на легитимното правителство за премахване на остатъците от терористични елементи и помощ на сирийските партии в започването на политически диалог.

САЩ, за разлика от Русия, са в Сирия без покана от правителството на тази страна, допълва ТАСС.

Експерт: Байдън да избягва война с Русия

Експерт: Байдън да избягва война с Русия

САЩ да се изтеглят от Сирия