Международната космическа станция (МКС) може да се "разпадне" до 2030 г. без големи инвестиции в ремонт. За това предупреди генералният директор на руската космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, цитиран от TeleTrader.

Значителните инвестиции обаче може да са безсмислени, тъй като "САЩ, британците и европейците се държат по този начин", отбеляза той на среща с руски депутати от Либерално-демократическата партия, визирайки санкциите на Запада срещу Русия.

"Досега имаме разрешение от правителството да работим на МКС до 2024 г. Съединените щати решиха да работят там до 2030 г.", посочи Рогозин, добавяйки, че когато станцията е била пусната през 1998 г., е трябвало да остане в експлоатация в продължение на 15 години.

НАСА мисли за МКС без Русия

НАСА мисли за МКС без Русия

Илон Мъск е готов да окаже помощ

Изграждането на МКС започва през 1998 г. От тогава тя служи като космическа лаборатория, зона за тестване на оборудване и място за престой на астронавтите. Станцията е на ниска околоземна орбита и може да бъде видяна от Земята с невъоръжено око.

В края на 2021 г. администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се ангажира да продължи операциите на МКС до 2030 г., в сътрудничество с космическите агенции на Европа, Япония, Канада и Русия.

НАСА предвиждаше МКС да бъде изтеглена от орбитата и потопена в Тихия океан през януари 2031 г.