Русия ще изгони четирима британски дипломати и ще прекрати издаването на визи на британски дипломатически служители, предаде Евронюс.
Четиримата дипломати трябва да напуснат Москва до 10 дни.

Говорителят на руския министър на външните работи заяви, че сътрудничеството между двете страни ще бъде прекратено.

Той допълни, че Москва няма да иска  британски визи за руски дипломати.

Припомняме, Великобритания отстрани четирима руски дипломати, заради отказа на Москва да предаде Андрей Луговой, който е обвинен за убийството на бившия сътрудник на руските тайни служби Сергей Литвиненко.

Министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Милибанд заяви, че е разочарован от руската реакция.

Още в понеделник, коментирайки отказа на Русия да екстрадира Андрей Луговой заради  конституционната забрана за предаване на руски граждани на други страни, Милибанд заяви, че „ситуацията не е уникална" и че при подобни случаи други страни са приемали поправки в конституциите си.

Междувременно американският държавен секретар Кондолиза Райс призова Русия да предаде на Великобритания Андрей Луговой. 

„Русия трябва да изпълни молбата за екстрадиция и в максимална степен да сътрудничи на разследването по делото за Литвиненко" - заяви  Кондолиза Райс в интервю за Скай нюз, цитирано от Би Би Си.

Същевременно тя подчертава, че е важно Русия да не бъде изолирана.

„Моят съвет към  британското външно министерство е да не изолира Русия. Русия ни е нужна, без нея не могат да бъдат решени актуалните международни проблеми." - коментира Райс.

Припомняме, португалското председателство на Европейския съюз разпространи изявление, в  което също призовава Русия да предаде обвинения за убийството на Литвиненко Андрей Луговой, американската страна също

Междувременно президентът на Руския съюз на индустриалците и  предприемачите Александър Шохин изрази опасения, че кризата в руско-британските отношения може да доведе до оттегляне на  голяма част от руските компании от лондонската борса.