Руската централна банка повиши основния си лихвен процент до 15%, за да се опита да ограничи инфлацията и да подкрепи слабата рубла, пише БиБиСи

По-високото от очакваното увеличение на лихвените проценти с два процентни пункта повишава разходите по заемите за четвърти пореден път.

В световен мащаб темпът на покачване на цените е висок, отчасти поради инвазията на Русия в Украйна. Инфлацията в Русия достигна 6% през септември.

Освен това има увеличени държавни разходи в Русия, тъй като тя налива ресурси във военната си машина.

Банката на Русия, централната банка на страната, повиши лихвените проценти със 7,5 процентни пункта от юли насам, тъй като се стреми да върне инфлацията до целта си от 4%.

Това включва непланирано спешно увеличение през август, когато рублата падна над 100 за долар и Кремъл призова за по-строга парична политика.

"Текущият инфлационен натиск значително се увеличи до ниво над очакванията на Банката на Русия", се казва в петък.

Търсенето на стоки и услуги изпреварваше предлагането и се казваше, че има висок ръст на кредитирането.

Прекъсването на веригата за доставки по време на пандемията от коронавирус помогна за покачване на цените, след това нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. наруши глобалните доставки на храни и повиши разходите за енергия.

Инфлацията на цените на храните и енергията са основни фактори за повишаване на цените като цяло по света.

Натискът върху руската икономика също нараства поради по-бързото нарастване на вноса от износа и нарастването на военните разходи за войната в Украйна.

Русия беше обект на западни санкции в отговор на нападението й срещу Украйна.

Рублата се срина след първото избухване на войната, но беше подкрепена от капиталовия контрол и износа на петрол и газ.

Валутата обаче е загубила около една четвърт от общата си стойност спрямо щатския долар от началото на конфликта.

Това не е първият път, когато Банката на Русия повишава рязко лихвите. Когато Русия за първи път нападна Украйна, банката повиши лихвите от 9,5% на 20%, но започна да ги намалява малко след това.

Но повишенията на лихвените проценти могат да стигнат само дотам, за да стабилизират икономиката, а анализатори казаха, че Русия може да се затрудни да привлече инвестиции поради западните санкции.

Основен фактор за отслабването на рублата е търговията на Русия, която е засегната от санкциите, казаха икономисти.

След избухването на войната много страни от ЕС, които разчитаха на руски петрол и газ, обещаха да се откажат от вноса от страната и много оттогава намериха алтернативни доставчици.

Лидерите на ЕС въведоха план за таван на цените, за да ограничат сумата, която Русия печели от износа на петрол, а страната също беше изключена от Swift, международна платежна система, използвана от хиляди финансови институции.

Европейската комисия заяви, че руските санкции работят.

Износът на въглища е намалял, а производството на петрол в страната е намаляло с повече от една четвърт.

Руската централна банка рязко повиши лихвите

Руската централна банка рязко повиши лихвите

Това ще стабилизира рублата, но няма да реши проблемите