Русия ще е в състояние да произведе до 2 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 до края на годината. Това прогнозира руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, цитиран от "Спутник".

Той посочи, че в производството ще се включат три компании - Binnopharm, R-Pharm и Generium.

"Приемаме, че ще до края на август ще бъдат произведени около 30 000 дози от ваксината. От септември ще увеличим обема до 1,5 - 2 млн. дози месечно към края на годината, така че след това постепенно да увеличим количеството до общо 6 млн. дози", обясни Мантуров.

Министърът заяви, че се обмисля снабдяването и на други страни с ваксината, но най-напред трябвало да се покрият нуждите вътре в Русия.

Русия тества ваксината "Спутник V" с 40 000 души, има и контрол от чужди експерти

Русия тества ваксината "Спутник V" с 40 000 души, има и контрол от чужди експерти

Дмитриев: Събирането на данни е в съответствие с международните стандарти

Припомняме, на 11 август Русия обяви, че е патентовала първата ваксина срещу коронавирус в света. Тя е създадена от Центъра за епидемиология и микробиология "Николай Гамалей".

Медикаментът, чието търговско наименование е "Спутник V", премина през два етапа на клинични изпитания и скоро ще бъде подложен на трета фаза, наречена "следпатентна".

Русия предвижда да започне кампания за безплатна ваксинация през септември. Първи новата ваксина срещу COVID-19 ще получат работещите в сферата на здравеопазването и образованието.