Руското посолство в Лондон предупреди в сряда, че военни и политически последици ще последват потенциалната доставка на бойни самолети от Обединеното кралство в Украйна.

Ако избере подобен ход, Великобритания ще бъде отговорна за цялата допълнителна ескалация на европейския континент и в целия свят, казаха от посолството пред руски държавни медии.

Великобритания обмисля доставка на изтребители на Украйна

Великобритания обмисля доставка на изтребители на Украйна

Обучението на пилотите е планирано да започне тази пролет

По-рано през деня говорител на британското правителство потвърди, че то обмисля изпращането на бойни самолети в Украйна.

Потенциалната доставка на самолет обаче би представлявала "по-скоро дългосрочно решение, отколкото краткосрочна способност, от която Украйна се нуждае най-много сега", посочи говорителят.

Русия предупреждава за пряк сблъсък със САЩ

Русия предупреждава за пряк сблъсък със САЩ

Защото заедно с НАТО помагат на Украйна

Британският премиер Риши Сунак подчерта в сряда на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски, че "когато става въпрос за военна помощ, нищо не е извън масата". Поради тази причина Сунак каза, че предоставянето на изтребители също е било "част от разговора".

Сунак настоя, че Обединеното кралство ще ускори доставките на военно оборудване за Киев, така че то да пристигне "в рамките на дни или седмици, а не месеци или години".

Той каза още, че Обединеното кралство също ще разшири програмата си за обучение на украински войници, която сега ще включва морски пехотинци и пилоти.

Той обясни, че обучението на пилоти е първата стъпка към евентуалната доставка на модерни самолети, тъй като те трябва да могат да управляват такива самолети.

Имаме свобода, дайте ни крила, за да я защитим! Зеленски пред британския парламент

Имаме свобода, дайте ни крила, за да я защитим! Зеленски пред британския парламент

Русия ще загуби, увери украинският президент