Русия обяви, че е спряла да плаща вноската си за Съвета на Европа за 2017 г., информира АФП.

Москва и организацията са в спор, след като руските делегати са лишени от право на глас в отговор на анексирането на Крим.

Външното министерство в Москва съобщи, че топ дипломатът Сергей Лавров е информирал генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд за решението в телефонен разговор.

Русия отдавна критикува решение на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) от 2014 г., с което е отнето правото на глас на руските делегати заради Крим.

Руската вноска за организацията е около 33 милиона евро за годината.

По-рано този месец председателят на руския парламент Вячеслав Володин заяви, че Москва все още трябва да внесе 11 милиона евро, които ще бъдат блокирани.

Лавров е подчертал пред Ягланд, че Москва ще спре плащанията до "безусловното пълно възстановяване" правата на Русия, се пояснява в съобщение на външното ведомство.

В друго съобщение се казва, че решението от 2014 г. да се ограничат правата на Русия е част от опити за "наказване" на страната "за свободното изразяване на волята на жителите на Кримския полуостров, които гласуваха за присъединяване на Република Крим към Русия".