Русия успешно проведе изпитание на противоракета с близък обсег на действие, която е от руската система за противоракетна отбрана. Това съобщава пресслужбата на военното министерство на Русия, цитирана от ТАСС.

Тестът на ракетата е проведен на полигона Саришаган от противъздушната и противоракетна отбрана към Въздушно-космическите сили (ВКС). На изпитанието присъстваха и представители на промишлеността. Пускът е проведен в 7 часа московско време.

Целта на проведеното изпитание е да се потвърдят тактико-техническите характеристики на противоракетната система, която е на въоръжение във ВКС, поясняват от ведомството.

Ракетата успешно е поразила условната цел в установеното време, изтъкна заместник-началникътна ВКС генерал Виктор Гумений, който контролира подготовката и провеждането на пуска.

Руският лидер Владимир Путин издаде нареждане за укрепване на противъздушната и противоракетна отбрана, след като разкритикува НАТО и САЩ, че се опитват да нарушат стратегическия баланс с европейския противоракетен щит, разполаган в Румъния, Полша и Турция.