Русия започва да изгражда два ядрени реактора в Иран следващата седмица.

Това заяви заместник-ръководителят и говорител на Организацията за атомна енергия на Иран Бехруз Камалванди, цитиран от Mehr и „Франс прес”.

Иранската ядрена индустрия се разраства с чуждестранно сътрудничество, добави той.

През ноември 2014 година Техеран и Москва подписаха споразумение, гарантирано от Международната агенция за атомна енергия, за изграждане на 8 атомни реактора в Иран.

Миналата година Москва сключи споразумение с Техеран за изграждане на два допълнителни реактора към първата АЕЦ „Бушер” на Ислямската република, която беше построена от Русия. Москва предаде контрола на централата на Иран през 2013 година.

В същото време руският министър на индустрията и търговията Денис Мантуров разкри, че страната му разглежда възможността за отпускане на 5 милиарда долара кредит на Иран през следващата година.

Разговаряме за предоставянето на държавен кредит, под гаранцията на иранското правителство, изтъкна той, цитиран от РИА „Новости”.

Предварителните документи за отпускане на 5 милиарда долара заем на Иран бяха подписани по време на посещението на руския държавен лидер Владимир Путин в Техеран в края на ноември.

Миналият месец високопоставен руски представител на военното министерство разкри пък, че Москва ще достави на Иран зенитно-ракетни комплекси С-300 според договор, подписан през 2007 година.

Междувременно руски медии съобщават днес, че Русия води преговори с иранската авиокомпания Kish Air за доставка до 15 самолета Ту-204СМ. В същото време холдинг "Вертолеты России" провежда разговори с ирански представители за доставка на хеликоптери Ми-171, Ми-171Е, Ка-32А11ВС и Ка-226Т.