Подобно на Русия на Путин, Руската православна църква на патриарх Кирил, напълно са загубили духовната си опора и са отхвърлили всичко, което християнството твърди, че представлява, преди всичко вярата, че човек трябва да обича ближния си като себе си, пише професор Александър Мотил за The Hill.

На 27 март, само няколко дни преди много християни да празнуват това, което смятаме за централен елемент на християнската вяра - възкресението на Христос от мъртвите - църквата на Кирил прие програмен документ, който косвено, но безпогрешно одобрява убийствата, смъртта и геноцида. Нарича се "Заповедта на 25-ия Световен руски народен събор "Настоящето и бъдещето на руския свят"" — и представлява ужасяващо четиво.

Първа част е посветена на "Специалната военна операция", евфемизмът на Путин за неговото нахлуване и война срещу Украйна. Кирил очевидно отхвърля съвета на Исус, че нещата, които принадлежат на кесаря, трябва да бъдат дадени на кесаря. И защо не? Руското православие се превърна в централен компонент на пропагандата на Кремъл.

"Специалната военна операция (СВО) е нов етап от национално-освободителната борба на руския народ срещу престъпния киевски режим и колективния Запад зад него, водена от 2014 г. насам", се казва в част първа. "По време на СВО руският народ с оръжие в ръка защитава своя живот, свобода, държавност, цивилизационна, религиозна, национална и културна идентичност, както и правото да живее на собствена земя в границите на единна руска държава."

Читателите може да се чудят как една зле въоръжена малка държава като Украйна би могла да заплаши добре въоръжена, ядрена и гигантска държава като Русия и да я принуди да се защитава "с оръжие в ръка", така че да започне ограничена инвазия през 2014 г. и пълномащабна инвазия през 2022 г. Дори външнополитическите "реалисти" като Джон Миършаймър от Чикагския университет не биха направили такова абсурдно твърдение.

Читателите може също да се почудят как руските църковните лидери са стигнали до следното изумително умозаключение: "От духовна и морална гледна точка специалната военна операция е Свещена война, в която Русия и нейният народ ... изпълняват мисията на "Ограничител", защитавайки света от настъплението на глобализма и победата на Запада, изпаднал в сатанизъм".

Дори Путин не е нарекъл своята специална военна операция свещена война, въпреки че терминологичното нововъведение на Кирил, което напомня за кръстоносните походи и ислямския джихад, е напълно съвместимо с езика на Путин.

Тогава Кирил показва истинското си лице: "След завършването на СВО цялата територия на съвременна Украйна трябва да влезе в зоната на изключително влияние на Русия. Трябва напълно да се изключи възможността на тази територия да съществува русофобски политически режим, враждебен на Русия и нейния народ, както и политически режим, контролиран от външен център, враждебен на Русия."

Последните две думи са ключови. Пълното изключване е възможно само ако всички украинци бъдат или убити, или депортирани - тоест, ако Русия завърши геноцида, който вече извършва. Дори Путин не би могъл да представи по-добре това желание за масови убийства и война.

Но Кирил и неговите приятели не спират със свещената война и сдържането на "Сатаната". Те имат по-големи планове, както е отбелязано в част трета:

"Обединението на руския народ трябва да стане един от приоритетите на руската външна политика. Русия трябва да се върне към доктрината за триединството на руския народ, която съществува повече от три века, според която руският народ се състои от великоруси, малоруси (украинци) и беларуси, които са клонове (подетноси) на един народ, а понятието "руски" обхваща всички източни славяни. ... В допълнение към признаването и развитието във вътрешната наука, доктрината за триединството трябва да получи законодателна кодификация, като стане неразделна част от руската правна система. Триединството трябва да бъде включено в нормативния списък на руските духовни и морални ценности и да получи подходяща правна защита."

Обединението е код за унищожаване и/или асимилиране на украинци и беларуси. Имената им ще оцелеят, но техните езици, култури, идентичности и истории няма, тъй като са били погълнати от "великите руснаци". Унищожаването на "душата" на една нация по този начин е точно това, което Рафаел Лемкин, полският еврейски учен, който измисли думата геноцид, има предвид с този термин.

И така, ето как Кирил превърна Руската православна църква в антихристиянска слугиня на фашистката държава на Путин. Вместо отделяне на църквата от държавата, Кирил избра подчинението на църквата на държавата.