Материал на "Уолстрийт джърнъл" дава най-силната индикация до момента, че може да е имало - най-малко е имало опит, за сътрудничество между представители от кампанията на американския президент Доналд Тръмп и руски хакери, които са атакували имейли на демократите.

Статията повдига сериозни въпроси относно това дали бившият съветник по националната сигурност на Белия дом Майкъл Флин е бил замесен в тези усилия да се установи контакт с хакери.

Преди президентските избори в САЩ в края на 2016 г. дългогодишен изследовател от Републиканската партия започнал независима кампания за сдобиване с имейли, които са били откраднати от частния сървър на Хилари Клинтън, вероятно от руски хакери.

Авторът на статията Шейн Харис описва действията на Питър Смит, поддръжник на Тръмп от Републиканската партия, да проследи 30-хилядите имейли на Хилари Клинтън или изтритите съобщения на бившия държавен секретар преди президентските избори през 2016 г.

Смит се е опитал да се свърже с няколко хакерски групи, включително с най-малко две, които Смит вярва, че са били свързани с Русия, за да се разбере дали те са хакнали имейлите и дали могат да бъдат публикувани.

Имейлите, които според Клинтън са изтрити, защото са лични и не са свързани с работата й като държавен секретар, никога не се появяват. И Смит никога не е работил за кампанията на Тръмп.

Но статията на американския вестник е особено значима, защото се споменава едно име: Майкъл Флин, който по това време съветва кампанията на Тръмп.

Смит многократно е повтарял, че е поддържал контакт с Флин относно усилията да се намерят имейли на Клинтън.

Отделно авторът на статията описва доклад на американското разузнаване, в който се твърди, че руски хакери са обсъждали как да предадат имейли на Флин чрез трета страна.

Разследващи са проверили доклади на разузнавателните агенции, които описват как руски хакери са обсъждали въпроса да се сдобият с имейли от сървъра на Клинтън и след това да ги предадат на Флин чрез посредник, според американски източници.