Руски хакери са атакували имейли на главните помощници на Вселенския патриарх Вартоломей, показва разследване на агенция "Асошиейтед прес".
Междувременно рускоезичните медии съобщиха, че на 31 август руският патриарх Кирил ще бъде приет от Вартоломей. Аудиенцията е само ден преди заседанието, на което на Светия Синод на Вселенската патриаршия вероятно ще обсъди искането на Украинската православна църква да се отдели от руската.

В публикация на Би Би Си се посочва, че според претенциите на Руската православна църква, Вселенската патриаршия не може да предоставя автокефалия по своя преценка, а трябва да се постигне компромис между всички поместни църкви.

"Руската теза беше, че Вселенският патриарх не е първенстващ в православния свят и че едва ли не РПЦ трябва да стане Вселенска патриаршия - водеща църква на православните. Сега обаче патриарх Кирил съвсем покорно иска аудиенция при патриарх Вартоломей." - коментира в анализ за "България аналитика" доц. д-р Светослав Риболов, преподавател в СУ.

Той посочва, патриарх Кирил си дава сметка, че няма да може да предотврати отделянето на украинската църква от руската.

"Със сигурност патриарх Кирил е наясно, че не може да спре издаването на томоса за автокефалия на обединените украински православни. Патриарх Вартоломей не един път е доказал, че не се поддава на натиск и че думата му тежи. (...) На първо място вероятно предстоятелят на РПЦ ще иска отлагане на решението. Поне до изборите за президент в Украйна. Може да се предполага, че един следващ украински президент няма да има интерес към църковните дела и ще се съобрази с присъствието на РПЦ. Разбира се, такова предположение едва ли може да се смята за твърде основателно, имайки предвид факта, че на украинска територия и до днес се водят военни действия и че страната се лиши от значителна част от територията си. А участието в тези събития на представители на РПЦ се гледа с подозрение." - подчертава доц. Риболов.

Според него, най-вероятно Кирил ще поиска да участва в написването и издаването на томоса за автокефалия на украинската църква.

"Така той, дори и да не може да спре процеса, ще се окаже, че го контролира. Това ще му е нужното средство да спре влиянието на Константинопол в Украйна по подобие на времето на разпада на СССР и демократичните промени в сателитите на Москва. Тогава процесът не беше спрян, но бе контролиран, така че "нашите хора" да поемат нещата в свои ръце. Така ще бъдат спрени редица процеси на отваряне на УПЦ към света и ще се възпрепятстват връзките с гръкоезичните, румъноезичните и западните православни, които в момента приемат украинците като свои на всякъде в образователните, милосърдните и мисионерските си институции. Твърде вероятно е Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей да прояви изключителна любезност с руския си гост, но да го остави далеч от процеса." - прогнозира доц. Риболов.

Атаката на руските хакери срещу Вселенската патриаршия е целяла получаването на предварителна информация по този и вероятно по други казуси.
Разследването на "Асошиейтед прес" показва, че зад нея стои близката до Кремъл група Fancy Bear.

Самият Вартоломей не използва електронна поща, но са взети на прицел имейлите на трима негови близки помощници.

В коментар на Би Би Си се изказва предположение, че ако хакерите са успели да се сдобият с компромат, вероятно Кирил ще го използва като средство за натиск срещу Вартоломей. Според източник на медията, чието име не се назовава Вселенската патриаршия е наясно с плановете на Москва и готви своя стратегия "за отбрана"

Кремъл упорито отрича да има нещо общо с групата Fancy Bear, която стои и зад атаките срещу сървърите на Демократическата партия на САЩ.

Американските спецслужби обаче са установили, че тя е свързана с руското военно разузнаване. Като нейни членове бяха идентифицирани служители на ГРУ. Припомняме, на 13 юли американското правосъдно министерство обвини 12 сътрудници на ГРУ за хакерските атаки срещу Демократическата партия.

САЩ повдигнаха обвинения срещу 12 руски агенти за намесата на изборите

САЩ повдигнаха обвинения срещу 12 руски агенти за намесата на изборите

Те са обвинени, че са извършили хакерска атака срещу Националния комитет на Демократическата партия