Андрей Аксенов е руски историк и автор, чийто подкаст за история "Залезът на империята", е популярен сред слушателите в страната.

Когато страната му нахлу в Украйна, той избяга и се премести в Израел, за да продължи работата си. "Ал Джазира" говори с Аксенов за историческия контекст на войната на Русия срещу Украйна:

Защо има пълномащабна война в Европа през 21-ви век?

Тук има много фактори. През 20-ти век много европейски държави преминаха през диктатура или различни авторитарни форми на управление.

Русия беше заета с изграждането на комунизма, отделена от останалия свят.

Този 70-годишен експеримент завърши неуспешно и остави Русия да премине през същите етапи на развитие, през които преминаха европейските страни през 30-те, 40-те и 50-те години.

Тези ненаучени уроци се научават сега, макар и със смъртоносна цена.

Руският президент Владимир Путин често нарича Украйна страна на "неонацисти". Как бихте характеризирали разбирането на нацизма в Русия?

Путин нарича украинците нацисти, просто защото те не искат да се наричат ​​руснаци.

В Съветския съюз никой не обясняваше на хората какво е нацизъм. Нацизмът е това, което победихме през 1945 г., казаха те, във Великата отечествена война. Но какво представлява нацизмът, включително липсата на държавни институции, липсата на свободни медии, еднопартийна система и всичко това, не беше обяснено нарочно, защото тогава хората биха започнали да правят аналогии.

Съвременната руска образователна система е приблизително същата като в Съветския съюз.

Как това повлия на мирогледа на съвременните руснаци?

Идеята за националност е доста неясна. В началото на Съветския съюз... не ги учеха в училище кои са по националност.

Следователно обикновеният човек не вярва, че украинците са народ. Ако вземете човек от Сибир и го доведете в Киев, той ще чуе някой на улицата (да говори украински) и може да се изненада.

"Те говорят украински не само по телевизията, но и по улиците?" Хората са изненадани, че украинците говорят украински и че това е различна страна.

Възприятието е, че Съветският съюз някак се разпадна, след това беше отрязана част от Русия и се появи някаква странна държава, наречена Украйна, където има руснаци като нас. Те смятат, че украинците са принудени от правителството да говорят украински.

Справедливо ли е да се каже, че украинците са се борили за правото да се наричат народ от десетилетия? И кога започна това?

През 19-ти век имаше възход на национализма в цяла Европа.

Нациите започват да се формират предимно от така наречената национална интелигенция, която се надига на групи в цяла Европа. Казваха, че ние например сме чехи, или сме словаци, ето нашата вековна словашка култура. Нуждаем се от училища на словашки език, имаме нужда от книги на словашки език, имаме нужда от някаква словашка културна автономия, след това политическа, а след това, в идеалния случай, създаването на собствена държава.

В този смисъл Украйна не се различава от други национални проекти в други европейски страни.

Някои национални проекти не проработиха - като русините - но други го направиха, като чехите, словаците и Украйна.

Определени лагери в Русия винаги ли са били против идеята за държавност на Украйна?

Този модел е толкова стар, колкото и общата концепция за национализъм, която датира от Руската империя. Тогавашната държавна политика беше, че съществува руската нация, която включваше три клона: малоруси (б.р. Малорусия се отнася до историческия термин, използван за описване на съвременните територии на Украйна), белоруси и великоруси (Русия).

Имаше руската интелигенция, която се самоопределяше като руснаци по националност, а след това беше украинската интелигенция, която се самоопределяше като украинци.

Проектът на украинската национална интелигенция бе определен за вреден за държавата, защото представлявал сепаратизъм. И така те ("великорусите") забраниха училищата, които преподават на украински и забраниха книгите на украински.

Много руснаци казват, че украинският език прилича на руския. Те използват това като аргумент, за да кажат, както Путин често прави, че са еволюирали като едно...

Украйна не е разклонение на Русия. Има свой народ, нация и език. Както се преподава в лингвистични катедри, езикът е диалект с армия и флот. Това не е езиково, не филологическо разграничение. Това е политическо.

Националността не може да бъде определена. Ако група хора се смятат за новозеландци, те са новозеландци. Ако хърватите смятат, че езикът им е хърватски и сърбохърватски, те са хървати.

Това не е въпрос на лингвистика, това е личен избор за всеки.

Последният път, когато правителства се опитаха да наложат националност на хората и имам предвид Втората световна война, това завърши зле.