Руските комунисти са против идеята за празничен марш на НАТО-вските войници. Планира се маршът на НАТО да се състои на 9 май, на Червения площад по повод 65-годишнината от победата над фашизма, отбеляза "Утрински весник".

Един от лидерите на руските комунисти д-р Иван Мелников, който е и виден член на руската Дума, заяви, че представителите на САЩ, Франция и Великобритания могат да отидат на тържествата за 9 май на Червения площад, но само на трибуните, не и да участват в тържествените маршове.

Комунистите също така искат руският военен министър Анатолий Сердуков са обяви официално какви са плановете на  федерацията за честванията за 9 май и по-специално какво ще е участието на НАТО-вските военни.
Руските комунисти са готови дори да изпратят специално писмо до президента Дмитрий Медведев.

Получаваме много писма от граждани, които са против това, че Министерство на отбраната не казва кои части на НАТО ще участват, заявява Иван Мелников.

Великобритания смята да изпрати 45 музиканти от главния оркестър на Кралската военна авиация и един батальон от Великия гвардейски полк. Те ще са придружавани от група, развяваща британския флаг.

Франция ще изпрати свои 70 войници от легендарния авиополк "Нормандия- Неман".