Руски медии съобщават, че във връзка с убийството на адвоката Станислав Маркелов и журналистката Анастасия Бабурова са задържани двама мъже - членове на забранената крайно дясна националистическа организация "Руско национално единство" (РНЕ).

От полицията не дават конкретна информация за задържаните, но и не отричат, че такъв арест е направен, пише „Интерфакс".

Според неофициалните данни бившите членове на радикалната организация са непосредствените извършители на убийството на Маркелов и Бабурова - тези които са стреляха в центъра на Москва през януари 2009 година.

Според „Комерсант" става въпрос за млад мъж и неговата приятелка, и двамата членове на РНЕ. РИА Новости обаче съобщава, че задържани са двама мъже.

Според коментарите от днес, като мотиви за убийството на Маркелов категорично се налагат от неговата работа и противопоставянето му в съдебна зала на действия на националистите.

Лидерът на забранената „Руско национално единство" Александър Баркашов отрече организацията и нейни членове да са замесени в бруталното убийство.

В края на октомври месец братът на убития адвокат Михаил Маркелов заяви, че знае кои са убийците и организаторите на покушението. В собствено разследване той е установил, че те имат връзки и към други неформални организации и извън Русия.

На съобщението от руския Хелзинкски комитет реагираха относително песимистично и припомниха, че нееднократно руските служби са обявявали, че са стигнали до убийците на Политковска, но това и до този момент не е станало.