В южна Турция, в провинция Кахраманмарас, се разби противопожарен самолет Бе-200, нает от Русия, със седем души на борда, съобщават "Анадолу" и "Интерфакс" в събота.

В зоната на катастрофата са изпратени екипи за търсене и спасяване. Самолетът е предоставен на турското управление на горите. 

Петима руски военнослужещи и трима турски граждани са били на борда на самолета Бе-200, всички са загинали.

Бе-200 се е разбил при кацане, потвърждава руското министерство на отбраната. Военното ведомство уточнява, че руският самолет се е разбил в района на населено място Адана след изпълнение на задачи за гасене на пожари.

Комисия на Министерството на отбраната на Русия е изпратена в Турция, за да установи причините за катастрофата на Бе-200.

През юли Министерството на отбраната на Русия обяви изпращането на самолет-амфибия Бе-200 до Турция за подпомагане на гасенето на пожари.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу изрази съболезнования на турския и руския народ. "С дълбока скръб научих за смъртта на турския и руския екипаж при трагичната самолетна катастрофа, станала по време на гасенето на пожар в Кахраманмарас. Изказваме съболезнования на турския и руския народ. Тяхната героична жертва няма да бъде забравена".