Известният руски журналист Аркадий Бабченко беше убит в Киев, съобщават украинските медии.

Той живеше в изгнание в Украйна. Аркадий Бабченко бешезастрелян в дома си в Днепровский район в Киев. Днес той е бил причакан на стълбището към дома си от неизвестен извършител и прострелян три пъти в гърба. Открит е бил от съпругата си в безпомощно състояние. Починал е в линейката на път за болницата.

Аркадий Бабченко е един от най-смелите репортери, видял истинското лице на войната. Той е участвал като военнослужещ в Първата и Втората чеченски войни. Той е отразявал руското нахлуване в Грузия през 2008 г. и в Украйна през 2014 г. Автор на множество статии и материали, критични към Кремъл и руското вмешателство в "близката чужбина".

Бабченко беше известен като яростен критик на руския президент Владимир Путин. Напусна родината си, след като получи заплахи за живота си, като първо се установи в Чехия, а по-късно в Украйна.

През последната година Бабченко работеше като водещ в украинската частна телевизия ATR.

Бабченко напусна Русия през февруари 2017 година, малко след като предизвика скандал с изказването, че членовете на военния ансамбъл, загинали при самолетна катастрофа на път за Сирия, не заслужават съчувствие, припомня вестник "Украинская правда".

Той работеше за вестниците "Московски комсомолец" и "Новая газета", а като военен кореспондент отразяваше войната в "Южна Осетия" през 2008 година.