Руските въоръжени сили в Сирия са стреляли най-малко два пъти по израелски бойни самолети, което е подтикнало премиера на еврейската държава Бенямин Нетаняху да търси подобряване на координацията с Москва.

Това пише топ продаваният израелски вестник Yedioth Ahronoth, цитиран от Ройтерс.

Изданието, което не се позовава на източници, не разкрива кога и къде са се случили тези инциденти, както и дали израелски самолети са били ударени.

Отделно израелският Канал 10 съобщава, че руски боен самолет е прихванал израелски боен самолет на сирийското средиземноморско крайбрежие миналата седмица, но не е имало контакт между двата самолета.

Няма коментар от страна на израелските военни, кабинета на Нетаняху и руското посолство в еврейската държава.

Израел призна, че многократно е извършвал бомбардировки в Сирия по време на войната, които са били насочени към оръжейни доставки, предназначени за ливанската групировка „Хизбула”. Това принуди Москва и Тел Авив да създадат гореща линия с цел избягване на инциденти.

Вчера израелският министър-председател посети Москва. Той заяви пред руския президент Владимир Путин, че е на визита в руската столица с една основна цел – засилване на координацията между двете държави, за да се избегнат военни инциденти.

Голанските възвишения са „червена линия” за нас, предупреди Нетаняху Путин

Голанските възвишения са „червена линия” за нас, предупреди Нетаняху Путин

Правим всичко, за да предотвратим появата на допълнителен

Мисля, че има разбираеми причини за тези интензивни контакти с Израел като се има предвид усложнената ситуация в региона”, каза от своя страна руският лидер.

Според Yedioth по време на визита в Москва на 15 март израелският президент Реувен Ривлин първи от страна на еврейската държава се е оплакал пред президента на Русия за руски огън по израелски самолети. Тогава Путин отговорил, че не знае за такива инциденти, допълва изданието.