Руското външно министерство заяви, че Русия е готова за мир и прекратяване на кръвопролитията, съобщава ТАСС.  Русия обяснява, че няма да спекулира с причините, поради които украинската делегация все още не е пристигнала в Гомел, коментира заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко.

"Чакаме, няма да спекулираме с някои причини, които принуждават украинската делегация да отложи пристигането си в Гомел. Може би трябва да разкажат това по-подробно", каза Руденко.

Заместник-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин е в Минск като част от руската делегация за преговори с Украйна. Освен това заместник-министърът на външните работи на Русия Андрей Руденко, ръководителят на комисията на Държавната дума по международни въпроси Леонид Слуцки, руският посланик в Беларус Борис Гризлов, който също заема поста на пълномощен представител в контактната група за разрешаване на ситуацията в Източна Украйна, също присъстват.

Делегацията се оглавява от помощника на президента Владимир Медински. По-рано в неделя прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков каза, че руската делегация е пристигнала в Беларус за разговори с украинската страна. В делегацията са представители на Министерството на външните работи, Министерството на отбраната и други ведомства, включително президентската администрация. Срещата е насрочена в Гомел.

Медински каза, че руската делегация чака отговор от Украйна относно преговорите до 15:00 часа московско време.

Делегацията очаква, че изявленията на президента на Украйна Владимир Зеленски "за желанието за мир не са празни думи". "В случай на нов отказ и нови извинения, цялата отговорност за по-нататъшното развитие на събитията ще бъде на сегашното правителство на Украйна", обяснява Слуцки.

Руска делегация очаква в Беларус преговори с украинците

Руска делегация очаква в Беларус преговори с украинците

Песков: В съответствие с постигнатото споразумение

Прессекретарят на президента Володимир Зеленски Сергей Никифоров потвърди, цитиран от УНИАН, че Украйна има готовност за преговори и такъв формат е бил обсъждан.

Относно заявените предварителни уговорки с Москва, Никифоров потвърждава, че разговор е проведен, на Русия е поставила искания украинската армия да се предаде.

"Ето защо днешните им изявления и решението им да отидат демонстративно в Гомел, независимо от всичко, са само информационен натиск и опит да прехвърлят отговорността върху Украйна", подчерта той.

Представители на Киев в Гомел няма да отидат. "Нашата позиция остава неизменна. Ние сме готови да се видим на неутрално място - Баку, Истанбул, Варшава, Виена..."

Зеленски няма да преговаря там, откъдето с ракети убиват украински деца

Зеленски няма да преговаря там, откъдето с ракети убиват украински деца

В страната няма нито един обект, който окупаторите да не смятат за допустима цел